Læg et fornuftigt familiebudget
Som familie er der nok at holde styr på i dagligdagen, og en vigtig del af at få det hele til at køre på skinner er økonomien. Et fornuftigt familiebudget er vigtigt for at sikre familiens trivsel og sikkerhed, undgå problemer og give mulighed for opsparing til større udgifter såsom rejser. Læs med og få tips til at styre jeres familiebudget.
Sæt klare mål
Start med at definere et eller flere økonomiske mål. Det kan være at spare op til en ferie, få betalt gæld af eller at kunne spare et vist beløb op om måneden. Hvis man har klare mål, bliver det lettere at holde fokus og motivation på sine mål.
Lav en indtægtsoversigt
Et godt sted at starte i forhold til at få overblik over jeres økonomi er at lave en liste med jeres indtægter. Indtægterne er med til at sætte rammerne for alt andet, så derfor er det vigtigt at have styr på det nøjagtige beløb.
Kortlæg jeres udgifter
Når I har indtægterne på plads, er tiden kommet til udgifterne. Lav en liste med alle jeres faste udgifter og regn sammen, hvad det giver i alt. Nogle faste udgifter er variable udgifter, idet de kan variere fra måned til måned, selvom de er nødvendige. Det er f.eks. transport og mad. Til disse poster kan I regne sammen, hvor meget I gennemsnitligt har brugt på disse poster det sidste år.
Prioritér udgifter
Når I har gennemgået jeres udgifter og oplistet dem, kan I bedre danne jer et overblik over dem. Det gør det nemmere at prioritere nogle udgifter over andre. De vigtigste udgifter er mad, transport og bolig, og herefter kan I rangere de øvrige udgifter og evt. skære nogle fra.
Læg et budget
En vigtig del af at få styr på jeres økonomi som familie er at lægge et budget. Her kan I sætte penge til de forskellige poster og sikre jer, at der er råd til de vigtigste ting. Det er en god idé at prioritere penge til opsparing, fordi der kommer uforudsete udgifter med jævne mellemrum.
Hold øje med forbrugsvaner
I forbindelse med at I gennemgår jeres forbrug og lægger budget, er det en oplagt mulighed for at kigge på jeres forbrug med kritiske øjne. Måske opdager I, at I betaler for tre streamingtjenester og kun bruger to af dem størstedelen af tiden. Her er det oplagt at opsige den ene streamingtjeneste. Hvis I gerne vil spare penge, kan I også omlægge nogle af jeres vaner. Det kunne f.eks. være at opsige fitnessabonnementer og i stedet finde alternative måder at træne på, som er billigere eller gratis.
Opret en nødkonto
At sætte penge på en opsparing er en god idé, da det kan fungere som en nødkonto. I kan også vælge at dele disse to ting op, så I har en separat konto som nødkonto. En nødkonto er til akutte, uforudsete udgifter, som ikke kan vente. Det kan være en akut tandbehandling, en mekanikerregning eller en ny vaskemaskine. Hvis der opstår en situation, hvor I mangler penge her og nu, kan I også tage et lån og på den måde få råd med det samme.