Home Erhvervsøkonomi Introduktion til de vigtigste regnskabstekniske termer

Introduktion til de vigtigste regnskabstekniske termer

583
0
Bogføring

Dette blogindlæg er sponsoreret

Sådan finder du ud af, hvad de regnskabstekniske termer betyder

Regnskabstekniske termer kan for mange være forvirrende at forstå. Det kan lede tankerne hen på revisorer og skatteopgørelser, og mange tænker måske, at termerne er forbeholdt fagpersoner. Desværre er det derfor oftest et område, man ikke bevæger sig ind på frivilligt.

Emnet kan virke angstprovokerende og svært, dette kan dog til dels skyldes det tekniske og fremmede sprog. Imidlertid er mange af disse begreber slet ikke så svære endda, og der er tit en logisk årsag til det enkelte begreb.

Når man først begynder at få en forståelse for nogle af disse tekniske begreber, vil man hurtigt opleve, at det slet ikke er så farligt og besværligt at have med at gøre. I det følgende vil nogle af de mest relevante termer gennemgås. Inden da vil det blive gennemgået, hvem dette kan være relevant for.

For at få et overblik over regnskabstekniske termer kan det være en kæmpe hjælp at slå op i en regnskabsordbog. På den måde kan du finde nøjagtigt det ord, du skal bruge.

Hvem bruger regnskabstekniske termer?

At kende til regnskabstermer er en fordel for mange forskellige grupper, som har hver deres nytte af kendskabet til disse begreber.

For den almene borger

Forskudsopgørelsen er for mange almene borgere et årligt møde med en uoverskuelig opgave, som man gerne udskyder. Man ender ofte med at acceptere det, der nu en gang er opgivet, uden at vide om det er opgjort korrekt.

Har du penge til gode, eller har du overset et punkt, der kan føre til et skattesmæk? I denne situation kan det være en stor hjælp at have styr på nogle af de gængse regnskabstermer. Både for at føle, man forstår processen og for at undgå ubehagelige overraskelser.

For aktieinvestoren

En anden gruppe, der rigtig ofte har gavn af at have styr på regnskabstekniske termer er alle dem, der både som private og professionelle investerer i aktier og andre værdipapirer. Når man investerer i et firma, vil man naturligvis gerne vide noget om dette firma.

Her kan lidt basal viden om regnskabstekniske termer være en hjælp til, at man kan danne sin egen mening i stedet for blot at kopiere det, man ser og hører i medierne.

En hjælp for den studerende

Det kan også være en stor fordel for studerende at have kendskab til regnskabstekniske termer. Specielt hvis man er økonomi-, finansøkonom- eller revisorstuderende. Her er det helt centralt at kunne læse et regnskab uden at blive forvirret over de til tider svære udtryk.

Men det kan også være en fordel for enhver anden studerende, især hvis man gerne vil tage et studielån eller skal tegne en forsikring. Begge dele er simple processer, men der sniger sig hurtigt et par begreber ind, man ikke møder i dagligdagen.

Regnskabstermer – Gode at kende

Regnskabstekniske termer er et vidt begreb. Hvor skal man starte, og hvilke er gode at have kendskab til? I det følgende vil nogle af de hyppigst brugte og mest relevante begreber at have styr på gennemgås.

  • Moms – et ord vi alle har hørt, men hvad betyder det egentlig? Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift. Det vil sige, at hver gang en vare går fra et led til et andet i kæden mellem producent og forbruger kommer moms ind som en afgift på på fortjenesten.
  • Forskudsopgørelsen – som nævnt noget, der kan skabe forvirring. Det vigtigste er her at forstå, at opgørelsen er en oversigt over, hvad SKAT forventer, du skal betale i skat i det kommende år ud fra dine indtægter og udgifter.
  • A- og B-skat – A-skat er den skat, du betaler af din primære indtægt, eksempelvis som helt almindelig lønmodtager. B-skat er den skat, der betales af den sekundære indkomst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here